Bildredigering som hantverk

Att lära sig behärska grunderna i ett eller ett par bildredigeringsprogram kan vara det som är avgörande för om en bild blir bra eller riktigt bra. Det finns mängder med olika inriktningar inom bildredigering; retusch, grafisk formgivning, foto, webbdesign mm.

Olika bildredigeringsprogram

Till de vanligaste bildhanteringsprogrammen hör Adobes Photoshop, Lightroom och In Design. Med Photoshop CC går det att förbättra och skapa illustrationer, fotografier och 3D-material. Det går också att designa webbplatser och mobilappar samt redigera videor, målningar med mera.

Nyare versionen Lightroom CC har ett lättanvänt reglage. Det är ett snabbjusteringsverktyg som gör det enkelt att skapa sina foton exakt så som man vill ha dem. Bilder går att redigera med full upplösning, på såväl mobila enheter som på webben och/eller på datorn.

När det gäller Adobe InDesign är det ett layout-program i vilket det går att skapa och publicera prydliga dokument som ska användas i tryck samt i digitala medier. Programmet InDesign CC innehåller allt som behövs för att designa affischer, digitala tidskrifter, böcker/e-böcker, interaktiva PDF-filer etc.

Ett mindre avancerat program är det inbyggda bildbehandlingsprogram som finns i Windows 10. Även Google Foto, som är en onlinetjänst, är ett gratisprogram i vilket det går beskära, justera, lägga till effekter med mera. De justeringar som går att genomföra är något begränsade.

Retuschering av bilder

I den här artikeln väljer vi att gå djupare in på retusch och bildhantering. Även inom retusch finns det olika områden man kan specialisera sig på:

  • Retuschering/justering av färger, ljusstyrka och kontraster

En del av området digital bildbehandling får bilder att framstå skarpare, mer detaljerade och mer harmoniska.

  • Retuschering av modellbilder

Inte sällan pryds modemagasinens omslag av fotomodeller, som till synes har ett perfekt yttre med slät och fläckfri hy. Men ofta behöver modellernas hud, kläder, accessoarer, hår och liknande finjusteras med hjälp av ljus, färg, retusch och så vidare.

Det är också möjligt att kopiera in en hals i ett klädesplagg, att färganpassa textilier och accessoarer och liknande. Allt i syfte att förbättra och framhäva bilderna.

  • Retuschering av accessoarer

Detsamma gäller för produkt- och reklambilder av accessoarer i allmänhet, och kanske av smycken i synnerhet. Smycken är något man bär nära kroppen, vilket innebär att bilderna ofta är i närbild.

Reklambilder genomgår därmed också oftast behandling och justering genom retuschering. När det gäller smycken av guld och/eller silver har de ofta repor och orenheter, detta kräver förstås retuschering för få smyckena att se perfekta ut. Olika ädelstenarna tenderar också att få ett ”platt” utseende utan retuschering.

  • Retuschering av textilier

Det går faktiskt att ändra formen på en hel soffa, eller att ändra tygets struktur, mönster och färg. Det är kostsamt att behöver byta tyg på exempelvis en soffa eller en fåtölj vid produktfotografering, men med hjälp av retuschering går det att fixa. Det innebär också att möbeln inte ens behöver tillverkas förrän den har sålts.