Hantverket inom webbdesign

Att lära sig grunderna inom webbdesign har aldrig varit lättare än nu, då det finns många kurser online. Webbdesign är ett mycket populärt område som växer stadigt och på marknaden finns mängder av tips och råd hur man kan gå tillväga för att själv skapa en hemsida, eller hur man anlitar någon för att göra hantverket från grunden.

Från CMS till UX-design

De vanligaste språken man behöver kunna förstå är HTML och CSS, men många CMS-verktyg gör det också behändigt och lätt att skapa sin egen webbplats. Ett exempel på ett sådant verktyg är WordPress, som de flesta förmodligen har hört talas om någon gång. Har man redan lite grundkunskaper kan man relativt lätt bygga på dessa med de tips och råd som finns på nätet. Själva hantverket inom webdesign består av flera olika områden, och sträcker sig ifrån ren kodning till UX-design där man arbetar med hur webbplatsen uppfattas och används av besökarna.

Det finns egentligen ingen väg som är bättre än någon annan, för den som vill fördjupa sig inom området, utan man bör följa den väg som ligger närmast hjärtat. Har man en fallenhet för att arbeta visuellt kan man arbeta med verktyg som Photoshop eller Adobe XD, för att ta fram olika skisser på hemsidor. Den som hellre vill arbeta med kod, kan specialisera sig på dessa bitar och den som vill ägna sig åt kundkontakter, kan arbeta med användarupplevelser. Alla delområden kommer att vara lika viktiga i slutänden, för att få fram en bra webbprodukt.

Onlinekurser eller fysiska utbildningar

Det finns en uppsjö olika utbildningar man kan gå, men faktum är att många inom branschen är helt självlärda. Det kan dock vara en fördel att ha någon form av utbildningsbakgrund, särskilt när man söker arbete som webbdesigner, och man kan börja med de som finns online. Viktigt är att man får ett kursutbud från början, där man ser att kurserna är relevanta.