Introduktion till virkning

Virkning är en trevlig hobby som passar den som tycker om att hålla sig sysselsatt med händerna. Till skillnad från stickning och sömnad är virkning väldigt enkelt att utföra och det går nästan på automatik. Man använder endast en virknål och det är ingen fara om maskan trillar av – det är enkelt att plocka upp den igen. I virkning arbetar man nämligen bara med en maska åt gången. Det här enkla tillvägagångssättet gör att det är enkelt att virka medan man gör något annat som att titta på tv eller lyssna på radio. Under tiden man virkar är det vanligt att lyssna på radio eller streama. Nu när EM kommer igång i sommar kan det vara ett bra alternativ medan man virkar.

Börja med grytlappar

Ett bra gör det själv-projekt för nybörjare är att virka runda grytlappar. Virkning lämpar sig nämligen väldigt bra för textilföremål som behöver vara lite stadiga. När man virkar i runda former börjar man i mitten och ökar sedan på antalet maskor för varje varv. För nybörjaren kan det vara svårt att få en helt platt yta eftersom det krävs exakt rätt antal ökningar per varv. I annat fall börjar grytlappen att kupa sig – en bra början på en mössa! Men om det är en grytlapp man vill göra är det viktigt att tänka på det här. Hur många ökningar man måste göra beror på tjockleken på tråden, storleken på virknålen samt hur hårt man virkar. Vissa personer virkar ganska tätt och andra lite lösare. Om man följer en virkbeskrivning till punkt och pricka med rätt tråd och rätt virknål så lär man sig ganska snabbt hur man ska kompensera för sin egen virkstil.

Lek med färger

Tack vare att det är så enkelt att byta tråd är det lätt att experimentera med olika färger. Det garnnystan som man har virkat med kan läggas åt sidan och sparas på undersidan medan man tar upp en ny färg att virka med. På så vis kan man få många häftiga färgeffekter och utbudet av garn i olika färger är stort.