Sy enkelt för hand

För att sy hemma krävs det inga avancerade symaskiner eller avancerad kunskap. Det enda som krävs är i princip nål och tråd och en gnutta tålamod. När du lär dig sy för hand i äkta do it yourself-anda kommer du att förstå att det finns en njutning i att låta saker ta lite längre tid. Att slippa alla avancerade prylar är en befrielse som gör arbetet roligare.

Förberedelser

Att sy upp ett par byxor kan man enkelt göra framför en av sina favoritserier på tv. Det är både trevligt och avslappnande att hålla händerna sysselsatta med detta hobbyhantverk, samtidigt som man gör något nyttigt och kreativt. Man kan sy upp såväl finbyxor som jeans. Det du behöver är nål och tråd, ett strykjärn, en sax och en krita eller blyertspenna att markera med.

Börja med att stryka byxorna så textilen är jämn och fin. Om du inte har något strykbord går det bra att lägga en handduk på golvet att stryka på. Sedan mäter du upp hur mycket du behöver ta bort från byxorna och ritar upp en rak linje som du sedan klipper efter. Använd en linjal för att mäta så att det blir samma avstånd hela vägen runt om. När du har klippt bort det överblivna materialet viker du upp en smal kant, först en gång och sedan en gång till. På så vis blir den råa kanten som du har klippt innesluten och kommer inte att repa upp sig. Använd strykjärnet för att få en hållbar och skarp kant. Använd gärna nålar till din hjälp – nålar som är helt av metall tål att strykas på med strykjärnet.

Sätt dig bekvämt och börja sy

När du är klar med alla förberedelser är det bara att börja sy. Använd helst en tråd av samma tjocklek som finns på de andra sömmarna i byxorna. Sy med efterstygn och försök efterlikna originalsömmen.