Webbdesign som yrke

För den som drömmer om att arbeta som webbdesigner ser framtiden ganska ljus ut. Det finns mängder med utbildningar och kurser inom området som ger olika behörigheter och/eller leder till yrkesexamen. Det går att studera på heltid, deltid, på distans samt på dag- eller kvällstid.

Olika områden inom webbdesign

Att arbeta som webbdesigner innebär mycket mer än att bygga webbplatser på Internet. Man måste behärska diverse datorprogram och i vissa fall programspråk som exempelvis HTML, Javascript, XML med flera. Oftast arbetar man också med olika bildhanteringsprogram, om Adobes Photoshop CC, Lightroom CC, Fireworks och liknande.

Att ha en god grund att stå på i form av en grundläggande utbildning är A och O för den som önskar arbeta inom området webbdesign. Det finns mängder av utbildningar att välja mellan, därför listar vi några av dem här:

  • För den som vill börja med att lägga grunden tidigt rekommenderas gymnasiets teknikprogram, inriktning Informations- och medieteknik
  • För den som önskar lära sig om senaste tekniken för medier och kommunikation rekommenderas någon av Kungliga Tekniska Högskolans utbildningar:

– Applikationsutvecklare

– Data scientist

– Databasspecialist/spelutvecklare

– Datasäkerhetsansvarig

– Datatekniker

– Datautbildare

– Webbdesigner

  • För att utbilda sig till spelutvecklare och/eller speldesigner behöver man välja olika inriktningar inom området, alternativt läsa enstaka kurser för att tillgodogöra sig flera kompetensområden. På flera högskolor går det att läsa grafik, animation, programmering, design, game writing med mera.
  • Även Folkuniversitetet ger kurser i webbdesign, programmering, webbutveckling med mera. Efter avslutad kurs blir man diplomerad webbdesigner, programmerare etc.

En person som arbetar som webbdesigner kan kombinera sina arbetsuppgifter, genom att ansvara för såväl webbutvecklingen som för programmering, funktion, produktion och underhåll av olika webbsidor. Lönesättningen är i viss mån beroende av vilka ansvarsområde man har, och kan därför skilja sig ganska mycket. Den genomsnittliga lönen ligger runt 35 000 kronor per månad.

Webbdesign är så mycket mer

Mer än vad? Jo, standardiserade webbsidor med standardiserat text- och bildinnehåll. Det krävs mycket mer än så för att nå ut i mediebruset, för att indexeras av sökmotorer och på så vis nå ut till potentiella besökare och kunder/användare. Om man till exempel tittar på sajter som Unibet och Maria som representerar två olika casinospelsajter, ser man tydligt att de lägger ner mycket tid, kraft och resurser på att utveckla och designa sajter som är både användarvänliga och högteknologiskt avancerade.

Faktum är att spelbranschen i stort måste vara bra på detta, då utbudet är enormt och konkurrensen stenhård. Att hämta inspiration, tips och idéer därifrån är därför inte helt fel. Så länge det stannar vid inspiration och inte går över i kopiering eller plagiat. Så går det ju till i övriga konst- och designvärlden också – konstnärer, designers, modeskapare – alla hämtar de inspiration och nya idéer ifrån omvärlden, som de sedan tolkar och gör om till sin egen.