Populära onlinespel som liknar Minecraft

Minecraft är ett av världens mest spelade och mest populära byggspel online. Men det är mer än bara ett byggspel, det är också ett äventyr som har funnits i sin nuvarande version sedan senhösten 2011.

Så här spelas Minecraft

Minecraft låter spelaren både utforska och omvandla en hel värld som är byggd av kubikmeterstora block. Dessa block ska användas för att bygga vidare, bygga nytt, bygga till/på och så vidare. Det finns dessutom olika varelser, växter och andra föremål som spelaren kan använda sig av i skapandet av sin nya värld.

Spelaren kan skapa såväl strukturer, nya skapelser och konstverk. Allt detta går att göra på egen hand, eller tillsammans med andra spelare. Det är en av de funktioner som gjort spelet så populärt – valmöjligheten att spela själv eller ihop med en eller flera andra. Onlinespel överhuvudtaget har blivit allt mer populära världen över, och det finns till och med människor som får betalt för att spela.

Spel som liknar Minecraft

Ett spel som till stor del liknar Minecraft är Terraria. Den största skillnaden är att Terraria är ett 2D-spel som har fler vapen och fiender än Minecraftvärlden. Även detta spel går bra att spela tillsammans med en eller flera spelare, och det går även bra att tävla mot varandra.

Skaparna av Adventure Box menar att deras spel tar vid där Minecraft slutar. Detta är ett spel i vilket man snarare bygger handlingen med block, det går att använda sig av figurer med olika beteenden samt skapa berättelser. Andra spelare kan sedan vara med i en redan skapad berättelse på ett interaktivt sätt, genom att använda sig av Adventure Box Maker.

Att designa och utveckla onlinespel

Minecraft har hunnit att bli ett av de mest inflytelserika indiespelen som någonsin skapats. 2016 hade PC-versionen sålt i över 20 miljoner exemplar. Det finns dock tillgängligt på flera olika plattformar, vilket oftast avser en viss maskinvara och ett visst operativsystem. Det kan även avse en virtuell maskin.

Att människor numer kan försörja sig på att spela onlinespel är en relativt ny företeelse. Däremot har speldesign och spelutveckling länge varit en populär syssla. Är det så att man går omkring och bär på en idé man verkligen tror på bör man presentera den på ett tydligt och överskådligt sätt.

Det finns till exempel mängder med olika mallar som går att använda i detta syfte. Det finns också en del gratissajter man kan använda sig av, om man önskar designa ett alldeles eget onlinespel. Det krävs inga specifika förkunskaper för just de program vi väljer att presentera här:

  • Code.org – med hjälp av den här sajten kan man exempelvis skapa sitt eget Flappy Bird, i syfte att lära sig programmet och dess olika funktioner. Kanske ger det mersmak.
  • Den svenska tjänsten Kodboken liknar Code.org, och vänder sig både till barn och till alla andra som är nyfikna.

Använda befintliga designappar

  • Designprogrammet RoomSketcher (Home Designer) är ett hemdesignprogram som är enkelt att använda. Man kan skapa planlösningar och visualisera olika rum som sedan går att möblera och dekorera. Alla designs går att visualisera i 3D, online.
  • Ett annat populärt designprogram är Neybers, som gör det möjligt att skapa drömhem med designtapeter, snygga golv, inredning från stora, kända inredningsdesigners från världens alla hörn. Det går också att följa andra Neybers-medlemmar och delta i utmaningar, tävlingar etc.